Až do konce dubna pro vás máme dárek ke každé objednávce! Při objednávce v hodnotě nad 1000Kč máte dopravu ZDARMA!

7 tipů zero-waste tipů: Aneb jak začít žít bez odpadu podle Steebla

7 tipů

 

 

V naší Steeblo domácnosti se alespoň trochu snažíme žít podle myšlenky zero-waste. I když se nám nedaří dodržovat 100% bezodpadovou filozofii, držíme se několika principů, které nám pomáhají alespoň trochu redukovat odpad i v době coronaviru. Tyto tipy jsou jednoduché a vhodné i pro zero-waste začátečníky, kteří se právě teď rozhodli, že chtějí snížit množství odpadu, který vyprodukují. Zde jsou praktické ukázky toho, jak jsme s bezodpadovým způsobem života začali my. 

 

1. Pořídili jsme si vlastní kelímek na kávu

Žijeme v Praze a naprosto milujeme kávu. Proto velice často zkoušíme různé kavárny a ochutnáváme dobré kafe. Nyní, kdy jsou otevřená pouze výdejní okénka, jsme se rozhodli, že sizero-waste kelímek na kávu pořídíme vlastní kelímky, které s sebou všude nosíme. V dnešní době existuje mnoho druhů cestovních hrnečků z nepřeberného množství materiálů – skleněné, bambusové, nerezové i plastové. My máme nejradši ty skleněné. Naše kelímky jsou vyrobeny z odolného skla, tedy se nemusíme bát, že se při nošení v batohu rozbijí. Skleněné kelímky jsou většinou opatřeny praktickým obalem (anglicky „sleeve“), takže i při pití horkého nápoje nepálí. Navíc, za nás jsou skleněné výrobky designově naprostá špička. Jsou jednoduché a jakýkoliv nápoj v nich vypadá úžasně. Já osobně jsem se dopracovala k tomu, že pokud si svůj kelímek zapomenu, kávu si z jednorázového kelímku ani nechci dát.

 

 2. Nakupujeme do látkové tašky 

látková taška Síťovky už dávno nejsou retro. U mnoha lidí se staly součástí každodenního nakupování. Pokud síťovka není nic pro vás, můžete ji nahradit jakoukoliv látkovou taškou, kterou budete nosit stále v kabelce nebo batohu. Ani ji nemusíte kupovat, my   doma máme spoustu reklamních látkových tašek, kterým jsme konečně našli smysluplné využití. Nejlepší jsou lehké bavlněné tašky, které můžete složit do malého balíčku, který nebude zabírat moc místa. Ze začátku se mi stávalo, že jsem tašku často   zapomínala doma. Ale postupně jsem si na to zvykla a teď vždycky když vybalím nákup, hned tašku složím a šup s ní zpátky do baťůžku.V průběhu pandemie jsem také začala nakupovat potraviny online. Vybírám si takové e-shopy, kde lze při dalším nákupu vrátit nákupní tašky nebo vratné lahve zpět kurýrovi. E-shop je pak opakovaně používá.

 

 

3. Na výlety se znovupoužitelnou lahví na vodu

znovupoužitelná lahev na vodu

S rodinnou často chodíme na výlety a procházky po okolí. Nikdy si nezapomenu vlastní lahev na vodu. Už mě nebavilo shánět vodu, vždycky když jsem měla žízeň, a to je dost často. Od té doby, co máme syna, beru lahev jemu a díky tomu nezapomenu ani na láhev pro sebe. Lahví na vodu už jsem vyzkoušela hodně, skleněné, nerezové, plastové. Nakonec jsem skončila u litrové plastové lahve s přidělaným víčkem. Když jdeme na nějaký dlouhý výlet, naplním ji celou, ať máme dost vody pro všechny. Když jdeme na procházku jen tak po okolí, naplním ji jen trochu pro případ nouze. Balenou vodu jsem díky tomu nekoupila už několik let. Vlastní znovupoužitelná lahev je snad nejjednodušší zero-waste tip i pro úplné začátečníky.

 

  4. Smrkáme do látkového kapesníku

látkový kapesníkV dětství mě moje maminka zásobovala spoustou látkových kapesníků. Když jsem měla jít s ostatníma dětma ven nebo jsem jela někam na výlet, vždycky se mě ptala, jestli mám u sebe kapesník. Když jsem neměla, musela jsem se pro něj vrátit, abych nemusela smrkat do rukávu. Postupem času jsem je přestala používat, neměla jsem tam maminku, která by mě je připomínala, a používat papírové kapesníky bylo prostě jednodušší. Až teď v dospělosti jsem se k látkovým kapesníkům vrátila. Je dobré jich mít alespoň 10 v zásobě, a po použití prostě vyprat. Ani žehlit se nemusí, když netrváte na dokonalém vzhledu. Používáním látkových kapesníků výrazně omezíte odpad ve Vaší domácnosti.

 

5. Ovoce a zelenina do znovupoužitelných pytlíků

Doma jsem měla vždycky šuplík, kam jsem schovávala mikrotenové sáčky, v kterých jsem nakupovala ovoce nebo zeleninu. Nechtěla jsem je vyhazovat, bylo mi líto, že musí hned po použití hned do odpadu. Došlo to do takového stádia, že šuplík začal přetékat množstvím pytlíků, které jsem neměla jak využít. Tak jsem si řekla dost. Poprosila jsem maminku, aby mi ušila znovupoužitelné pytlíky ze starých záclon. Vypadají skvěle, jsou lehké a skladné. Dám je do látkové nákupní tašky a můžu vyrazit na nákup. Zprvu se prodavačky podivovaly nad tímto výdobytkem, ale postupem času se z toho stal standard. Tyto pytlíky se dají koupit již i v některých supermarketech nebo od šikovných švadlen šijících z materiálu, který jim zbyde při šití jiných výrobků – to je upcyklace jedna báseň.

 

6. Odličuji se pratelnými znovupoužitelnými tamponky

pratelné odličovací tamponkyLátkové odličovací tamponky jsou super. Od té doby, co jsem je začala používat, můj koš v koupelně zeje prázdnotou. Pořídila jsem si jich několik, abych se měla čím odličovat, než ty použité vyperu. Pratelné odličovací tampony se dají koupit na různých eko eshopech nebo je nabízejí švadleny, které je opět upcyklují ze zbytků látek. Koupě jen jednoho setu bavlněných tamponků se vyplatí i z ekonomického hlediska. Ze znovupoužitelných odličovacích tamponků jsem tak nadšená, že jsem se rozhodla je nabízet i na našem eshopu. Omrknout je můžete na tomto odkazu.

 

7. Zbavili jsme se plastových brček

Brčka – často diskutované téma v oblasti ekologie a odpadové problematiky. Obejdeme se bez nich? Ano. Chceme bez nich žít? Ne. Když se z nich tak dobře pije a vypadají stylově. Toskleněné brčko se prostě nedá odolat. Už se těším na letní drinky, do kterých si budu dávat vlastní skleněné brčko. Na trhu existuje mnoho alternativ k plastovým brčkům – skleněná, kovová, těstovinová, z bioplastu či ze slámy. Ale pozor, není všechno eko, i když se tak tváří. Ale o tom už jsem psala v jiném článku. Podle nás jsou nejlepší brčka ta skleněná. Jsou vyrobena v České republice, jsou odolná (z borosilikátového skla), průhledná, nevodí teplotu nápoje. Prostě samé výhody. Vlastní brčko si s sebou také nosím v batohu. Když si chci dát drink v kavárně, obsluze řeknu, že ho chci bez brčka a dám si tam své vlastní. Je to lahoda. Používáním znovupoužitelných brček snížíte svoji ekologickou stopu nejen doma, ale i v kavárnách a barech. Skleněná nebo nerezová brčka samostatně i v setech si můžete vybrat i u nás. 

 

 

Další vychytávky, které doma používáme:příborový set

Voskovaný ubrousek 

Látkové a perlanové kuchyňské utěrky

Velká balení - např. prostředku na nádobí nebo šamponu

Nákup v bezobalových obchodech

Recyklace

Cestovní dřevěné příborové sety - najdete u nás na eshopu

 

 

Autor: Kateřina Lenochová

Zpět do obchodu